CranioSacraaltherapie

CranioSacraaltherapie is ontstaan vanuit de Osteopathie, en gaat er vanuit dat alles in het lichaam een bepaalde beweeglijkheid heeft. Weefsels, organen, spieren en beenderen bewegen binnen het ritme dat bepaald wordt vanuit het ruggenmerg en de schedel. CranioSacraaltherapie is een manuele therapie. Wanneer er op een plaats in het lichaam verminderde beweeglijkheid is kan de therapeut dit verhelpen door met subtiele bewegingen het lichaam weer in zijn ritme terug te brengen. Tijdens de behandeling wordt er ook contact gemaakt met het communicatiesysteem in het lichaam; de onderlinge energetische impulsen. Zo komen we erachter dat we ook een energetisch lichaam hebben, waar binnen de therapie mee gewerkt kan worden.

Zoals wij in ons lichaam het ritmische systeem hebben van het hart en de ademhaling, is er ook een systeem dat ons hersenvocht stuwt. Een in- en uitgaande beweging die er voor zorgt dat onze hersenen en ruggenmerg steeds voorzien worden van schoon hersenvocht, en waarbij afvalstoffen worden afgevoerd.
Het is de ademhaling van het zenuwsysteem te noemen, doordat de hersenen en het ruggenmerg de basis zijn voor de zenuwbanen.Dit subtiele craniosacrale ritme is door de craniosacraaltherapeut te voelen over heel het lichaam. De beweging wordt namelijk vanuit de hersenen via al het lichaamsvocht doorgegeven tot in al de cellen van het lichaam.

Het lichaam is één geheel, waarbij alles elkaar continu beïnvloedt. Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een verstarring in de natuurlijke beweging in het lichaam. Bijvoorbeeld: ziekte, stress, ongelukken, emoties of een verkeerde houding.

Wanneer er ergens in het lichaam een onderdeel niet optimaal in het craniosacrale ritme beweegt is dit duidelijk merkbaar voor de behandelaar en deze kan dit beïnvloeden. Doorstroming wordt bevorderd, het ritme wordt aangemoedigd, weefsels, vliezen en beenderen worden beweeglijker
Correcties die het lichaam zelf kan maken treden op. Oorzaken van klachten kunnen hierdoor worden verholpen of verminderd.Wat in ieder geval merkbaar is tijdens een craniosacrale behandeling is dat het lichaam zich gaat ontspannen en meer ruimte krijgt. Dit is al een aanzet tot het beter functioneren van je lichaam.En doordat emoties zich als lichamelijke reactie manifesteren heeft craniosacraal therapie hier ook een directe uitwerking op. De hersenen kunnen de afvalstoffen beter afvoeren, daardoor wordt je hoofd helderder. Het zenuwsysteem komt tot rust en herstelt zich. Zo heeft craniosacraal therapie effect op de gehele mens.